dimecres, 28 de desembre de 2011

Pastís per a Enemics


Títol: Pastís per a Enemics
Autor: Derek Munson
Il·lustradora: Tara Calahan King
Editorial: Joventut
Edat recomanada: a partir de 5 anys
Valoració: 8/10

Ressenya: En Claudi és l'enemic número u del protagonista d'aquesta història. Per sort, el pare és un entès en el tema i té la recepta perfecta per desempallegar-se del pitjor enemic!

Crítica: Us heu trobat mai que algú no us cau del tot bé? Algú que us penseu que us vol fer la punyeta, que se'n riu o passa de vosaltres? Segur que sí! A vegades això ens passa i descobrim així que també nosaltres tenim enemics. És aquest precisament el maldecap que té el protagonista d'aquesta història. Ens explica com un dia va descobrir que tenia un enemic i l'angoixa que això li provocava, fins que el seu pare el va encaminar a trobar la solució. El pare li va dir:

"Hi ha una part del Pastís per a Enemics que jo no puc fer. Perquè funcioni cal que passis tot un dia amb el teu enemic. Encara pitjor, has de ser amable amb ell. Ja sé que no és fàcil, però és l'única manera que hi ha perquè el pastís funcioni".

Es tracta doncs d'un relat de gelosia i enemistats però amb la intenció de trobar-hi una solució efectiva, una solució que arribarà a partir del canvi mateix de les pròpies actituds. Gairebé sempre solucionar un problema amb una altra persona és responsabilitat nostre i depèn de l'actitud que mostrem envers els altres i la manera com ens hi enfrontem. Aquesta història doncs, ajudarà els nens i nenes a aprendre a resoldre els conflictes d'una manera positiva; l'autor ens dóna una sèrie de bons consells que ajuden a convertir els impulsos de venjança en el començament d'una llarga i bonica amistat. Sovint ens creem imatges falses sobre persones que gairebé no coneixem; prejutgem i com el nostre protagonista no donem l'oportunitat d'iniciar una relació. De ben segur que si compartim estones amb el suposat enemic ens adonarem que realment tenim coses en comú, compartim aficions, idees i fins i tot podem ser complementaris. No deixem passar doncs l'ocasió de conèixer una persona que es pot convertir en un nou amic. Això és el que descobreix el protagonista després de passar tot un dia sencer amb el seu enemic i esbrinar que l'estratègia del pare funciona. La seva experiència provoca una reacció inesperada en la relació dels dos nens i aconsegueix així fer de mediador del conflicte i resoldre'l.

Es tracta doncs d'un cant a la convivència i a la cordialitat, un bon llibre, original i divertit, senzill i fàcil d'entendre per a primers lectors. Les il·lustracions són magnífiques, boniques, acurades i complementen perfectament el text. Aquí us en deixo algun exemple:

Per a aquells que sapigueu anglès i el vulgueu practicar una miqueta, aquí hi trobareu explicada la història
I si voleu gaudir de més il·lustracions de l'autora, les trobareu aquí

"Pastís per a Enemics" és doncs un bon llibre per demanar als Reis Mags!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada