dimecres, 27 de gener de 2016

L'arbre generós


Títol: L'arbre generós
Autor: Shel Silverstein
Editorial: Kalandraka
Edat recomanada: per a totes les edats
Valoració: 9


“L’arbre generós” és un conte de Shel Silverstein de l’any 1964 que darrerament Kalandraka ha reeditat d’una manera fantàstica. Aquesta tendra faula pot tenir diferents nivells de lectura i això fa que tant el pugui llegir un infant de 6 anys com una persona adulta, que anirà més enllà i podrà reflexionar sobre els diferents temes que l’autor tracta amb emotivitat, delicadesa i d’una manera d’allò més suggerent: l’amor desinteressat i la generositat portada a la màxima expressió, el maltractament a què molt sovint sotmetem el nostre entorn més immediat, el contrast entre l’egoisme dels humans que només pensen en aconseguir béns materials per a ser feliços i la generositat de la natura, immutable.

Ens trobem amb un arbre que inicia una relació amb un nen, una relació que comença marcada per la innocència de l’infant i l’amistat corresposta, però que a mesura que el temps avança i el nen esdevé adult i més endavant vell, es produeix un canvi i l’estima que el nen sentia per l’arbre en el passat esdevé ara simple interès. Amb el temps el nen ha canviat i també les seves necessitats; en canvi l’arbre continua essent el mateix i no ha perdut el seu únic desig: vetllar per la felicitat d’aquell infant que quan era petit s’enfilava a les seves branques i passava les estones al seu costat. L’arbre acaba renunciant a tot el que té, absolutament a tot, per tal que el “nen” sigui feliç i aquesta és la manera més explícita que té per demostrar l’amor incondicional envers ell, un amor que no espera res a canvi, la màxima expressió de l’amor!

“L’arbre generós” es caracteritza per les seves il·lustracions en blanc i negre, minimalistes i molt expressives i el seu text breu, poètic i suggerent. Tot plegat dóna lloc a una història trista, que emociona i que fa reflexionar, a petits i grans.1 comentari:

  1. Quines il·lustracions més boniques, diuen molt amb senzillesa. El tindré en compte. gràcies per compartir

    ResponElimina