dijous, 26 de novembre de 2015

Vermell o per què el bullying no és cap broma


Títol: Vermell o per què el bullying no és cap broma
Autor i il·lustrador: Jan De Kinder
Editorial: Tramuntana
Edat recomanada: a partir de 5 anys
Valoració: 9

Vermell de vergonya, en Tomàs té les galtes vermelles i els nens de l'escola es burlen d'ell. Ens trobem davant un conte que ens parla d'una manera directa, clara i sense divagacions, de l'assetjament escolar, un tema complicat però lamentablement molt present a les escoles actuals.

"Deixeu-me en pau! - torna a sospirar en Tomàs.
En Pol riu.
I cada vegada que algú riu en Tomàs es queda una mica més en silenci"

Un dia però, la Laia, una companya de classe, comença a veure que allò que ella i els seus amics estan fent a en Tomàs no està bé i decideix actuar i ajudar-lo. A partir d'aquest moment les coses començaran a millorar. La Laia detecta que allò que estan fent ja no és una broma, sinó que s'ha convertit en un maltractament i això la fa sentir molt malament; per això decideix enfrontar-se al més fort i demostrar que tots junts poden aturar l'assetjament a en Tomàs.

Les il·lustracions, realitzades pel mateix autor, són intenses i molt adequades al text. Utilitza pocs colors, bàsicament el vermell i el negre per reflectir la violència, la sang, la ràbia, la vergonya, el dolor... El text és molt senzill, utilitza un llenguatge concís i ens explica la història en primera persona la Laia, aconseguint així que ens sentim molt identificats amb els seus sentiments i la seva reacció davant la injustícia de veure el patiment d'un company, que sense motiu aparent, és rebutjat, maltractat i fet a miques per uns companys dominats per la supèrbia i la necessitat de fer mal a aquell que es mostra més indefens.

Un llibre molt recomanable per llegir i treballar a l'escola i a casa, perquè els nens prenguin consciència i sàpiguen detectar a temps un cas de "bullying" al seu entorn.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada