dimecres, 19 d’octubre de 2016

Ulls


Títol: Ulls
Autora: Iwona Chmielewska
Editorial: Tramuntana
Edat recomanada: totes les edats
Valoració: excel·lent

“Ulls” és un llibre d’una bellesa exquisida, d’una gran delicadesa, un text senzill però poèticament penetrant i una estètica sublim.

El llibre ens parla de la capacitat de veure-hi i ho fa a partir de dos forats que es van repetint a cada pàgina i que representen dos ulls humans. A través d’aquests ulls (sempre diferents) anem veient diferents il·lustracions que ens fan reflexionar sobre la importància del sentit de la vista i el que succeeix quan una persona es veu privada d’aquesta facultat. Cada vegada que girem una pàgina fem un descobriment i aquest sempre és sorprenent i no deixa mai indiferent. Si bé és cert que veure-hi facilita les coses i és un do molt preuat per a tohom, Iwona Chmielewska insisteix en el fet que les persones que no hi veuen desenvolupen molt més els altres sentits i poden fer exactament el mateix que els que hi veuen: “podem fer coses molt difícils. O trobar allò que busquem. Podem aprendre i conèixer móns propers i llunyans. Podem treballar. També, enamorar-nos. I sobretot, podem ser feliços per viure. Tant si podem veure-hi com si no”.


“Ulls” és un llibre positu, d’esperança i que permet explicar una discapacitat com la ceguesa d’una manera enginyosa i molt comprensible per als més petits. És un llibre d’una gran sensiblitat i per això fou mereixedor d’un dels Premis de Bolonya l’any 2013.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada