dijous, 13 de juny de 2013

La gallineta xerrapetaTítol: La gallineta xerrapeta
Autor i il·lustrador: David Ezra Stein
Editorial: Joventut
Edat recomanada: a partir de 4 anys
Valoració: 8 


En aquest àlbum il·lustrat ens trobem amb un pare que explica contes a la seva filla abans d'anar a dormir. La història pot semblar poc original i gens innovadora però res més lluny de la realitat, perquè la gràcia rau en la impossibilitat que té el pare d'acabar els contes perquè la seva filla és mooooooooolt xerrapeta, una gallineta que parla pels descosits i l'interromp a cada moment, posant cullerada als contes per tal d'ajudar els seus protagonistes a superar els múltiples entrebancs amb què es troben. La gallineta té molt bones intencions però el seu pare n'està tip, de tantes interrupcions; per això finalment el pare proposa a la filla que sigui ella qui li expliqui un conte i la gallineta xerrapeta ho fa encantada de la vida. El titula "Conte per anar a dormir per al papa de la gallineta". I què li passa al pare llavors? Ja us ho podeu imaginar, no?

Segur que molts nens i nenes se senten identificats amb la protagonista d'aquesta història, la impaciència de voler resoldre el desenllaç del conte, de no voler que succeeixi res dolent a la Caputxeta Vermella, o a en Hansel i la Gretel... i és ben cert que els pares també s'hi veuran reflectits, insistint als fills que han d'aprendre a escoltar, a no interrompre quan un parla... en fi, és un bon llibre per compartir en família perquè tant els petits com els grans passaran una bona estona en companyia d'aquests personatges tan carismàtics.

Les il·lustracions són divertíssimes i tenen molt força. Hi ha un marcat contrast entre les il·lustracions de la història del pare i la filla i les il·lustracions dels contes clàssics que explica el pare. Les primeres són intenses, de colors vius i brillants, dinàmiques i molt detallistes, amb les quals aconsegueix crear un gran interès visual; les dels contes que explica el pare són més clàssiques, colors més apagats i pinzellades menys definides. Quan la gallineta xerrapeta s'incorpora dins les vinyetes dels contes clàssics es veu molt bé aquest contrast i això també ajuda l'infant a comprendre el text. Finalment, quan la gallineta comença a explicar el seu conte, les il·lustracions d'aquest reprodueixen els dibuix d'un infant, amb gargots poc precisos i un canvi molt marcat en la tipografia, com si fos un nen petit qui escrivís. Molt encertat.

Algunes de les il·lustracions d'aquesta història:


David Ezra és gairebé desconegut a casa nostra però als Estats Units és un autor i il·lustrador prolífic. Altres títols seus:Esperem que després de l'èxit de La Gallineta xerrapeta tradueixin més llibres seus al català perquè ens hem quedat amb ganes de veure més coses d'aquest autor i il·lustrador.

Aquí podeu veure el tràiler del conte (en anglès)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada