dijous, 20 de febrer de 2014

El diario de las cajas de fósforos


Títol: El diario de las cajas de fósforos
Autor: Paul Fleischman
Il·lustrador: Bagram Ibatoulline
Editorial: Juventud
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Valoració: 8

"Elige el objeto que más te guste y luego te contaré su historia". Així comença la història d'aquest àlbum il·lustrat. Una nena visita el seu besavi i quan l'avi li diu que triï un objecte, ella escull una capsa de puros, a l'interior de la qual s'hi amaguen un munt de caixes de llumins. Dins de cada capseta hi ha un objecte petit però que il·lustra perfectament tot el que ha viscut l'avi al llarg de la seva vida. És el diari personal de l'avi. L'avi, quan era jove, no sabia llegir i la seva manera de fer un diari consistia en agafar diferents objectes significatius i guardar-los dins una capsa de llumins. Gràcies a aquests objectes l'avi podrà explicar a la nena els seus orígens a Itàlia i el seu viatge a Amèrica, viatge que va fer per retrobar-se amb el seu pare, que havia marxat allà per treballar i aconseguir una segona oportunitat. Cada objecte és un preuat record que l'avi guarda en el més profund de la seva memòria i que l'ajuda a explicar a la seva néta el sofriment que suposa ser una persona immigrant, la duresa de la feina: "empezamos a trabajar en las fábricas de conservas, cortando pescado todo el día, y siempre con un hombre vigilando para asegurarse de que no nos rezagábamos. Nos ofrecieron como vivienda unas viejas barracas que se caían a trozos y que estaban tan abarrotadas como el barco" i com a vegades se sentia maltractat: "En aquellos tiempos,  a algunas personas no les gustaba que hubiera italianos aquí. A veces los muchachos nos lanzaban piedras."

Marxar del país per sobreviure, una història real i amb la qual en l'actualitat moltes persones s'hi poden sentir identificades. La història és molt emotiva i les imatges que l'acompanyen són fantàstiques. Agafen un to grogós que donen sensació d'antiguitat i són molt emotives, detallistes, nostàlgiques i boniques. Gairebé semblen fotografies.

Podeu veure un vídeo de l'àlbum aquí

De ben segur que després de llegir-lo tindreu moltes ganes de començar a construir el vostre propi diari, per així d'aquí molts anys poder recordar a la perfecció aquells moments viscuts intensament al llarg de la vida.

Una petita joia. Observeu quines il·lustracions!1 comentari:

  1. Aquest si que el tinc!!! és una història molt tendre i les il·lustracions precioses

    ResponElimina