dissabte, 10 de desembre de 2016

El meu gran arbre

Títol: El meu gran arbre
Autor i il·lustrador: Jacques Goldstyn
Editorial: Tramuntana
Edat recomanada: a partird e 7 anys
Valoració: excel·lent

Avui us presentem un llibre que ens ha robat el cor, “El meu gran arbre” de Jacques Goldstyn. El seu protagonista és un nen solitari i molt sensible que ens explica en primera persona l’amor que sent per Tità, un roure molt vell. Entre el nen i el roure s’estableix una relació molt íntima; el roure no és només el seu amagatall, sinó també la seva casa, un refugi, un laberint, una fortalesa! I és quan s’enfila al capdamunt del roure quan pot veure tot el que passa al seu voltant i això ens sedueix perquè observar quan ningú et veu et permet descobrir un munt de coses curioses, i si la mirada és fina i irònica com la de Goldstyn  la diversió està assegurada.

Un dia, però, arriba la primavera i tots els arbres s’omplen de fulles... menys el pobre Tità, que malauradament després d’una intensa vida, ha mort. El nen ens ho relata així:

Els dies i les setmanes passen. I jo espero. també prego. Però, un dia, he de resignar-me... En Tità ha mort”.

Ara bé, aquí no s’acaba la història perquè el noiet té una idea genial per aconseguir que els llenyataires no l’acabin convertint en llenya per fer foc.  Us imagineu quina és aquesta idea? Descobriu-la vosaltres mateixos i de ben segur que us sorprendrà!


El meu gran arbre és un llibre per a nens però també per a adults, una història emotiva, que us farà reflexionar sobre moltes coses: la solitud, l’acceptació de la diferència, l’amistat, la mort... El text pot tenir múltiples lectures, més o menys profundes depenent de l’edat de l’infant. Les il·lustracions són un autèntic regal i són un complement excel·lent al text; de fet, el final de la història només se’ns explica a través de les il·lustracions i amb elles, en el més absolut silenci, aconseguim entendre perfectament l’homenatge que el nen dedica a l’arbre. Aquests fons blancs, els personatges lleugers, els dibuixos senzills però molt detallistes i els ambients que es recreen, ens recorden molt les il·lustracions del nostre estimat Sempé, de qui fa pocs dies vam ressenyar el llibre “Marcel·lí”.
Aquest llibre és per llegir als petits de casa però també és per a tots aquells que estimeu els arbres, per a aquells que de petits somiàveu en construir-hi cabanes, que us hi enfilàveu per passar l'estona i observar el que passava el vostre voltant... per a aquells per a qui l'arbre podia convertir-se en un moment donat, en el millor amic, el confident i el guardià dels vostres secrets. Per a tots i cadascun de vosaltres, aquest és un llibre ideal per regalar o que us regalin aquestes festes de Nadal. Feu-nos cas i regaleu-vos aquesta petita joia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada