dimarts, 5 de juliol de 2011

L'elefant encadenat


Títol: l'elefant encadenat
Autor: Jorge Bucay
Il·lustrador: Gusti
Editorial: Serres
Valoració: 8/10
ISBN: 9788498672398
Edat recomanada: totes les edats

Ressenya: Des que era petit, hi ha una pregunta que em ronda pel cap: per què un animal tan fort com l'elefant del circ deixa que el tinguin lligat a una estaca?


Crítica:  Mireu i escolteu el conte explicat pel mateix Jorge Bucay:


Aquest conte de Jorge Bucay ens explica la història d'un nen a qui li agrada molt el circ però un dia se sorprèn quan veu l'elefant, l'animal més fort de tots, lligat a una petita estaca, resignat i que no fa res per deslliurar-se'n. Com és que actua així? El nen intenta esbrinar-ho i troba la resposta: ens acostumem a les coses quotidianes, ens vinguin imposades o no, ens tornem dòcils i molt sovint no lluitem prou per aconseguir allò que volem. El conte ens ensenya que per aconseguir una cosa hem de lluitar i intentar-ho més d'un cop. No ens hem de donar per vençuts i hem de creure en nosaltres mateixos. Moltes vegades deixem de fer coses, com l'elefantet encadenat, perquè estem convençuts que no ens en sortirem. Val la pena tornar-ho a provar, ser perseverants, per aconseguir el que realment desitgem. 
Tots som una mica com l'elefant del circ: anem pel món i passem per aquesta vida lligats a milers d'estaques que limiten la nostra pròpia llibertat. Inconscientment al llarg de la vida ens marquem uns límits psicològics que deterioren la nostra autoestima i la confiança en les nostres possibilitats. Sovint pensem que NO PODEM fer una cosa perquè un dia ho vam intentar i no ho vam aconseguir. Igual que l'elefant, vam pensar no puc, no puc i no podré mai. El conte ens explica doncs per què actuem com actuem i què podem fer per canviar-ho. Cal deixar a una banda els condicionants negatius i encarar la vida a principis molt més constructius.
Siguem doncs perseverants, no ens donem per vençuts i lluitem per aconseguir els nostres objectius.


Les il·lustracions són boniques; Gusti barreja les aquarel·les amb el collage i el resultat és molt original. Utilitza colors foscos i apagats que ajuden a transmetre la tristesa de la història.

El següent fragment resumeix molt bé la intenció del conte:
"Hi ha nits que somio que m'apropo a l'elefant i li dic a cau d'orella: "Saps? Te m'assembles. Tu també et penses que no pots fer moltes coses només perquè una vegada, fa temps, ho vas provar i no te'n vas sortir. Però has de saber que el temps ha passat i que ara ets més gran i més fort que abans. Si ets vols alliberar de veritat, segur que ho pots fer. Per què no ho proves?"
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada