dijous, 14 de juliol de 2011

La gran fàbrica de les paraules


Títol: La gran fàbrica de les paraules
Autor: Agnes de Lestrade
Il·lustradora: Valeria Docampo
Editorial: Sleepyslaps
ISBN: 9788493741822
Valoració: 10/10
Edat recomanada: totes les edats 

Ressenya: Hi ha un país on la gent gairebé no parla. En aquest estrany país, s'han de comprar i empassar les paraules per poder-les pronunciar. En Dídac necessita paraules per obrir el seu cor a la bonica Aura. Però, quines triar? Perquè, per a dir el que vol dir a l'Aura, cal una fortuna! No es pot pas equivocar... Un text poètic de l'Agnès de Lestrade, il.lustrat amb el talent i la imaginació de la Valeria Docampo. Un regal pels ulls i les orelles! Una oda a la màgia de les paraules i una bella història d'amor. 

Crítica: Vaig comprar aquest llibre a l'estranger, en una llengua que desconeixia, simplement perquè les il·lustracions em van encisar.  A la llibretera només li vaig demanar la traducció del títol i quan em va dir: "La gran fàbrica de les paraules" vaig tenir la intuïció que el text seria preciós. Quan vaig tornar a casa vaig buscar la traducció en català i equiliquà, genial, no m'havia equivocat!

"Hi ha un país on la gent gairebé no parla. 
És el país de la gran fàbrica de les paraules"

Així comença aquest conte darrere el qual s'amaga una bonica i tendra història d'amor, la d'un nen romàntic i somiador, en Dídac, que viu en un país on la gent quasi no parla. En el país d'en Dídac les paraules s'han de comprar per poder-les pronunciar i algunes, les més importants, són molt i molt cares i només estan a l'abast dels més rics. Us ho podeu imaginar? Què  passaria si volguéssim expressar sentiments molt intensos però no poguéssim disposar de les paraules que desitgem utilitzar? En Dídac té aquest problema. Necessita aconseguir paraules per obrir el seu cor a la preciosa Aura, la seva estimada. Li agradaria poder-li dir: "T'estimo", però no té prou diners a la seva guardiola per comprar aquest mot. És així com es planteja, amb molta cura, les paraules que vol escollir, no pot equivocar-se. És més, ha de competir amb el veí de l'Aura, un noi ric que pot disposar de totes les paraules que desitja. Pot dir-li coses boniques quan es creua amb la noia a l'escala, fins i tot pot malbaratar paraules... cosa totalment impensable per al nostre pobre protagonista. En Dídac però, descobrirà que la manera de pronunciar les paraules pot arribar a ser més important que les paraules per si mateixes; és així com utilitzant mots aparentment senzills i insignificants com "pols", "cirera" i "cadira" serà capaç d'enamorar l'Aura. Per a la noia aquests tres mots significaran molt més del que realment representen perquè l'amor amb què en Dídac les hi regala les fa immenses. En el fons doncs, és una meravellosa història poètica sobre el valor que podem arribar a donar a les paraules que pronunciem.

En aquest àlbum il·lustrat tot és bonic: les il·lustracions, la història, la senzillesa de les frases, les paraules escollides a la perfecció, etc. En resum, és un llibre bell i màgic que no tinc cap dubte que us agradarà perquè les seves pàgines desprenen un munt de sensacions i emocions, el text és colpidor i transmet als infants que la importància de les coses materials és relativa i que amb amor sincer i honestedat es pot aconseguir el que un desitja . És un conte magnífic per compartir petits i grans.
Valeria Docampo contraposa els colors foscos, grisos i marrons sobretot, que reflecteixen l'arrogància del nen consentit i ric, amb els vermells i ataronjats destinats als notres protagonistes, amb els quals aconsegueix aportar la calidesa, la llum i l'escalfor dels sentiments dels nois. Les il·lustracions són molt detallades, acurades i enginyoses.
Aquí us deixo un vídeo perquè us en feu una mica la idea:


I si cliqueu aquí trobareu més il·lustracions de Valeria Docampo. Són exquisides.

1 comentari:

  1. M'ha agradat molt és preciós aquet conte i les seves il-lustracions també hus felicito!!

    ResponElimina