dimarts, 8 de maig de 2012

Pell de llarinté, cua de tiré - Un conte tradicional mandinga

Títol: Pell de Llarinté, cua de Tiré
Adaptat per Franz Hurtado
Il·lustradora: Sílvia Bayo
Editorial: Tiré
Edat recomanada: a partir de 5 anysKoumera Diakhaby, senegalès d'origen i català adoptiu, recull aquest conte Mandinga ambientat en un poblat de la selva de Niakolo-Koba. La història és adaptada per Franz Hurtado i les il·lustracions són de Sílvia Bayo.

I comença així:
"A Diacka Madina, quan arriba la nit tots, grans i petits, es reuneixen al voltant d'una foguera. Animats entre danses, cançons i rialles escolten boniques històries que els explica en Koumera. Ell coneix tots els contes Mandinga; els ha après en milers de nits com aquesta".

A partir d'aquí en Koumera comença a explicar-nos un conte que té per protagonistes la Kumbà i en Mamadou. La Kumbà està embarassada i vol que el seu fill neixi sobre una estora de Llarinté (lleó). En Mamadou farà mans i mànigues per aconseguir la pell d'un lleó i complir així els desitjos de la seva esposa. Tres anys més tard i en motiu de la gran festa dels noms, és en Mamadou qui té un desig, vol que el seu fill porti un plomall especial, el més bonic d'Àfrica: una cua de Tiré (girafa). I la Kumbà no ho dubta ni un instant i marxa del poblat a la recerca d'una Tiré. La trobarà? Llegiu la historieta i ho descobrireu.

Diakha Madina és un petit poblat ubicat a la part més oriental del Senegal, els seus habitants són de l'ètnia Mandinga, ètnia que ha sabut mantenir vives les seves tradicions i que són coneguts pel seu sentit del ritme. Viuen en cabanes rodones i a la nit els habitants es reuneixen al voltant de petites fogueres per cantar i explicar contes. Quan arriba l'hora d'anar a dormir sempre diuen: "HAN KILIN KILIN KUNI", que vol dir "Esperem despertar-nos d'un en un". Despertar-se tots alhora significaria que alguna cosa no desitjada ha passat.

Podeu veure en Koumera explicant el conte en aquests vídeos:I també podeu conèixer de primera mà els Mandinga, ballar al ritme de les seves cançons i conèixer les seves tradicions, viatjant a Diacka Madina acompanyats pel mateix Koumera. Una aventura fantàstica i inoblidable!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada