divendres, 1 de març de 2013

La puça russa
Títol: La puça russa
Autor: Martí O'Toole
Il·lustrador: Villamuza
Editorial: la Galera
Edat recomanada: a partir de 5 anys
Valoració: 8/10

Avui us recomanem un llibre que ens ha agradat sobretot pel seu format: La puça russa. El conte té forma d'acordió i ens explica la història de la Polina, una puça que treballa al circ de Pavlo Penkov, un home malvat, que fa treballar la Polina, el mag, els trapezistes, els pallassos, i la resta d'artistes de sol a sol, per gairebé res a canvi. Un dia, però, la Polina decideix acabar amb aquesta situació i capgirar el seu destí. Ja no aguanta més. Si vols saber què fan la Polina i els seus amics hauràs de llegir aquesta sorprenent història. És petita però molt intel·ligent, la puça Polina. 

El treball, l'amistat, l'afany de superació, la lluita per aconseguir un somni, són els principals temes d'aquest conte. I d'altra banda també ens deixa entreveure un problema social vigent encara en l'actualitat, l'explotació i l'abús de treballadors. Tot explicat d'una forma molt senzilla i amena, que permetrà que els nens i nenes s'apropin al món del circ i al difícil món de la Polina. 

La història és maca però ja hem dit que allò que més crida l'atenció és el format. És així:Les pàgines estan unides en forma de ziga-zaga i representen l'acordió que toca amb tant d'art i estil la puça Polina. Tant a la portada com a la contraportada hi ha dues nanses de plàstic que ens permeten obrir i tancar l'àlbum i llegir-lo, ara d'una banda, ara de l'altra.

També és curiosa la manera com està narrat, en prosa, però fent rimes:

"La Polina treballa en un circ, propietat d'en Pavlo Penkov, un senyor baixet i rabassut amb un bigoti tan pelut que sembla extraordinari que no caigui de l'escenari"

"Quin penques, aquest Penkov! I que llarga sel a sap! La Polina té una idea que el deixarà ben astorat. Sense acomiadar-se ni dir adéu, farta d'en Penkov i el seu nyeu-nyeu, s'enfila al llom del gos Fedot i li clava un mastegot".

Les il·lustracions són molt originals i singulars, detallades i cromàtiques i ens representen diferents moments del circ, creant escenes molt actives, amb molt de moviment i sense deixar mai de banda el sentit de l'humor.

La Puça russa va guanyar el 14è concurs de conte infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada