dilluns, 13 de maig de 2013

La princesa i la porqueta


Títol: La princesa i la porqueta
Autor: Jonathan Emmett
Editorial: Edicions Maeva
Edat recomanada: a partir de 5 anys
Valoració: 9

La figura del porquet ha protagonitzat des de sempre molts contes infantils. Tenim la conegudíssima història dels tres porquets i el llop, les aventures de la porqueta Pepa, la divertida Olivia... i un llarg etcètera. Avui, però, volem comentar un llibre que s'ha publicat recentement titulat La princesa i la porqueta. Una gran descoberta, d'aquelles que només veure la portada ja et criden l'atenció i que afortunadament, quan llegeixes la història i mires les il·lustracions, no et deixen indiferent sinó que et fan passar una estona d'allò més entretinguda i divertida. La història l'ha escrita Jonathan Emmett i les il·lustracions són de Poly Bernatene. 

A la llar d'infants reial hi ha hagut una terrible confusió! la princesa Martinel·la ha desaparegut i en el seu lloc hi han trobat la porqueta Marranel·la. Així també a casa el granger ha desaparegut la porqueta Marranel·.la i al seu lloc hi han trobat la princesa Martinel·la. El rei creu que tot és obra d'una fada dolenta, que és el que sol passar als llibres normalent, mentre que la dona del granger està convençuda que tot es deu a una fada bona, que els ha volgut oferir la filla que sempre han volgut i no han pogut tenir. Quin daltabaix a la cort, quina alegria a la granja! Uns i altres s'han d'acostumar a la nova vida. S'ha de dir que uns ho tindran més fàcil que els altres perquè educar una porqueta no ha de ser pas bufar i fer ampolles! La princesa Martinel·la és preciosa i la porqueta Marranel·la... bé, és bufona i divertida com tots els porquets, però de princesa no en té res, ja us ho podeu imaginar... El temps va passant i un bon dia els grangers s'assabenten de l'intercanvi i com que són gent honesta van a la cort per parlar amb els reis.... El que passa a partir d'aleshores no us ho explicarem però us assegurem que el final és d'allò més original i sorprenent. 

En un primer moment pot semblar el clàssic conte de princeses, reis, fades... però tot això queda molt lluny de la realitat perquè Jonathan Emmett dóna un toc modern i surrealista a la història, amb molt de sentit de l'humor. De ben segur que petits i grans riureu junts amb aquesta aventura de la porqueta i la princesa. A més a més té un rerefons pedagògic evident. La riquesa no fa la felicitat. La princesa Martinel·la viu en una família humil i és feliç tota la seva vida, amb els seus amics, els seus pares... Si un està content amb el que té i amb la seva manera de ser ja n'hi ha prou per trobar la felicitat. També contrasta l'honestedat del poble amb l'avaricia de la reialesa. O sigui que a banda de ser una història d'allò més divertida, els nens i nenes aprendran també una bona lliçó.

Les il·lustracions són molt bones, amb molt de color, divertides, lluminoses i molt expressives. A vegades a a doble pàgina, a pàgina sencera, en format vinyetes però sempre acompanyant i fent molt explícit el text de la història, que és molt irònic i no és res més que una sàtira als tradiconals contes de princeses i fades. Els dos personatges protagonistes tenen un aire clàssic però l'il·lustrador els dóna un toc molt modern.Divertides les il·lustracions, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada