dimecres, 21 de maig de 2014

El veí llegeix un llibreTítol: El veí llegeix un llibre
Autor i il·lustrador: Koen Van Biesen
Editorial: Tramuntana
Valoració: 9/10
Edat recomanada: a partir de 5 anys

"El veí llegeix un llibre" és un àlbum original i divertit que gira entorn el fascinant món de la lectura. El veí és el protagonista d'aquesta història i avui s'asseu a la seva cadira perquè vol passar una estona llegint amb tranquil·litat; busca el seu raconet de pau i calma; només vol gaudir en silenci de la màgia del llibre que ha escollit. De cop i volta, però, la nena que viu al pis del costat juga a pilota, canta una cançó, toca el tambor i fa molt soroll. Això distreu el veí i li impedeix concentrar-se però aquest no es queda amb els braços plegats. Té una idea genial: "Llibre tancat. Abric posat. Bufanda al coll. Llums apagades. El veí es decideix". Doncs sí, el veí decideix sortir a comprar un llibre per a la nena. Creu, està convençut, que el llibre entretindrà la nena i el silenci tornarà a regnar a l'edifici. I no s'equivoca, a partir d'aquest moment "Sssst Silenci. La nena llegeix. La nena llegeix un llibre. Sssst Silenci. El veí llegeix. El veí llegeix un llibre". L'harmonia ha tornat. Tot és calma. Tot és silenci. Però la felicitat no pot durar per sempre perquè de sobte un soroll inesperat els sorprèn i els transporta de nou a la realitat. De què es pot tractar? Llegeix el conte i treu-ne l'entrellat!

Aquest àlbum il·lustrat ens parla doncs de la lectura, però també de la convivència, el respecte i la tolerància. El veí descobrirà el món de la lectura a la nena, i aquesta aprendrà a divertir-se davant d'un llibre, sense necessitat de fer soroll i respectant la convivència amb els altres. L'autor juga amb les onomatopeies, gràcies a les quals l'argument, que és molt senzill, s'enriqueix i assoleix l'expressivitat necessària per tenir el lector atrapat i immers en la història. I és que, qui no s'ha trobat mai en una situació similar a la del veí? És molt fàcil sentir-s'hi identificat. I ja ho sabeu, si no trobeu el silenci i la calma que busqueu, actueu com el veí i deixeu-vos sorprendre!

Les il·lustracions són fantàstiques, plenes de petits detalls i molt expressives; la tipografia és gran i molt visual, utilitza els colors per a les onomatopeies i el negre per a la resta de text; i les frases són senzilles, directes, i repetitives. Tot plegat dota l'àlbum de les qualitats necessàries per captivar petits i grans lectors. Molt recomanable.

A continuació podeu veure un vídeo sobre l'àlbum:
I si us fixeu en la figura del gosset, al seu voltant sorgeix una història paral·lela a la del veí i la nena, que potser us havia passat per alt però que de ben segur aconseguirà despertar-vos el somriure.

Finalment us deixem amb algunes de les il·lustracions d'aquest àlbum:1 comentari:

  1. Crec que pot ser un conte il·lustrat molt bonic i de la manera que es recomana fan venir ganes de poder-lo tenir a la llibreria de casa teva.

    ResponElimina