dijous, 8 de maig de 2014

Els contes de Nicholas Oldland

Nicholas Oldland és el creador i l'il·lustrador dels llibres que avui us presentem. Aquest autor fou director creatiu d'una companyia de roba, concretament feia dissenys per a pijames infantils però el que realment volia era il·lustrar contes que es complementessin amb els seus dissenys i que els nens i nenes llegissin abans d'anar a dormir.
En català tenim 5 títols traduïts:

- El castor estressat 
- Junts podem
- L'os que abraçava els arbres
- L'ant a qui deien Ni-Ni
- El compte enrere dels dinosaures

Avui us parlarem dels dos primers perquè són els que podeu trobar disponibles a la biblioteca.

El castor estressat


Com ja indica el títol el protagonista d'aquesta història és un castor, un castor estressat. Tot i que és una mica maldestre i sempre fa les coses sense rumiar-les gens ni mica, és un animal que el lector acabarà estimant. El castor provoca importants desastres al bosc on viu: un dia rosega un arbre amb tan poca cura que aquest cau sobre el cap d'un ós; un altre dia mossega la pota d'un ant pensant-se que és el tronc d'un arbre. Tothom li té por, tothom l'evita, fins que un dia en  passa una de molt grossa que el fa recapacitar. A partir d'aquest moment, el castor canvia de mentalitat, reflexiona i vol reparar tot el mal que ha fet durant els anys. És així com comença una nova vida arreglant els desperfectes que ha ocasionat i demanant perdó als seus companys del bosc.
El castor ens ensenya tres coses molt importants: cal reconèixer els nostres errors i aprendre a esmenar-los, cal saber perdonar i mai no és tard per canviar la nostra actitud davant les coses importants. Els nens i nenes aprendran a comportar-se davant les altres persones, descobriran que abans de fer les coses és important reflexionar-les una mica i veuran també que cuidar la naturalesa que ens envolta és molt important per gaudir d'un entorn harmònic, bonic i productiu. Tot això queda perfectament representat gràcies a unes il·lustracions molt enginyoses, originals i que parlen per si soles.Junts podem


Un conte molt senzill però també molt recomanable. El castor, l'ant i l'ós mai no es posen d'acord i sempre discuteixen, fins i tot per coses realment absurdes; això tot sovint els provoca problemes, com el dia que decideixen agafar una canoa i ja us podeu imaginar com acaben, xops de cap a peus i amb un esglai al cos que els fa reflexionar de valent i adonar-se que si haguessin fet pinya i haguessin arribat a un acord les coses haurien sortit molt millor. Per això l'endemà al matí "l'ós, l'ant i el castor es van adonar que si volien arribar a casa sans i estalvis, havien de treballar en equip"..."amb la força de l'ós, la seguretat de l'ant i la saviesa del castor, se'n van sortir". Els tres animals aprenen una gran lliçó i aconsegueixen transmetre-la als petits lectors: si ajunten les millors qualitats de cadascun d'ells i es complementen podran aconseguir tot el que es proposin; en canvi si cadascú va per lliure i no fa cas de les advertències dels companys, de ben segur que les coses es complicaran de valent.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada