dijous, 25 d’agost de 2016

El final del verano


Títol: El final del verano
Autor i il·lustrador: Stian Hole
Editorial: Kókinos
Edat recomanada: per a totes les edats


L’agost ja s’acaba, aviat tornarem a l’escola i ens acomiadarem de l’estiu i per això avui us volem donar a conèixer un llibre-àlbum que es titula “El final del verano”. És un llibre que no deixa indiferent ningú, o agrada molt o genera angúnia, i fins i tot cert rebuig. Precisament aquests sentiments contrariats són els que van despertar el meu interès i només obrir-lo ja vaig saber que jo formaria part del primer grup. El seu disseny impactant, les seves il·lustracions, que són una barreja de fotografies i collages, manipulats alhora amb diferents eines de disseny; algunes d’un gran realisme, d’altres oníriques i surrealistes, però totes d’una intensitat aclaparadora, donen lloc a una proposta visual molt original i personal que captiva des del primer moment.

Abans de llegir el llibre el lector observarà una vegada i una altra les expressives il·lustracions i intentarà captar les intencions de l’autor i descobrir quina història s’amaga darrere d’aquestes hiperrealistes imatges. Un cop s’inicia la lectura, un espera un text oníric en consonància amb les il·lustracions però no és el que succeeix. El text és molt més convencional del que un s’imagina: l’estiu s’acaba i com tots els estius, les ties-àvies d’en Garmann vénen a passar uns dies a casa seva. En Garmann està nerviós perquè és el primer any que anirà a l’escola i això a banda d’emocionar-lo, el preocupa una mica.  El llibre ens parla bàsicament del pas del temps i la superació de les pròpies pors, la por de Garmann el primer dia d’escola o la por de la tia Ruth a haver d’utilitzar aviat un caminador o la por a la mort de la tia Borghild. Tot té un final però sempre alguna cosa nova comença.

En un llibre–àlbum d’aquest estil el que costa és saber exactament a qui s’adreça. Agradarà més a un públic adult més preparat per rebre l’impacte d’aquestes il·lustracions? o potser un infant també quedarà enlluernat davant un llibre tan “diferent” i li vindrà de gust llegir-lo? Potser si s’hi apropa sol no s’hi sentirà atret i el deixarà de banda però si l’acompanyem en la lectura i aprofitem el text per parlar de les primeres vegades i de les pors i angoixes que aquestes comporten, de ben segur que infants i adults estarem contents i agraïts que un llibre amb aquest estil tan personal, ens hagi arribat a les mans.Stian Hole és un dissenyador i artista gràfic noruec nascut l’any 1969, que s’ha convertit en un dels il·lustradors més trencadors dels països escandinaus. A banda d’aquest llibre-àlbum que us hem presentat, és autor també de “La Calle de Garmann” i “El secreto de Garmann”, llibres que tenen el mateix protagonista que “El final del verano”.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada