dijous, 16 de juny de 2011

El zoo d'en PitusTítol: El zoo d'en Pitus
Autor: Sebastià Sorribas
Editorial: La Galera
Col·lecció: Grumets
Pàgines: 150
Edat recomanada: a partir de 8 anys
Valoració: 9/10
Premi Josep M. Folch i Torres, 1965

Ressenya: El zoo d'en Pitus és un cant a l'amistat, a la col·laboració, a la fe i a l'entusiasme, a través de l'acció i les aventures d'una colla de nois i noies del barri d'en Pitus, que munten un autèntic zoo -amb tigre i tot!- perquè l'amic malalt es pugui pagar un viatge a Suècia, on un especialista pot guarir-lo.


Crítica: El Zoo d'en Pitus s'ha convertit en un clàssic de la nostra literatura infantil. Tot i el pas dels anys no ha passat de moda i es continua llegint amb el mateix interès. Tant la temàtica, com la narració o les il.lustracions que acompanyen el text, la configuren com una obra de referència a casa nostra.
Els protagonistes del Zoo d'en Pitus són una colla de nois i noies que van a l'escola, juguen i es diverteixen junts. L'aventura comença quan s'assabenten que el més petit de la colla, en Pitus, està molt malalt i  necessita un tractament d'una clínica estrangera per sortir-se'n. La família d'en Pitus no té prou diners per pagar el viatge i els seus amics decideixen ajudar-lo. Per aconseguir-ho se'ls acut muntar un zoo al barri, per entrar al qual s'haurà de pagar una entrada. No us explicaré com s'ho fan per aconseguir-ho perquè trencaria la gràcia de la història però us recomano que la llegiu atentament per adonar-vos de l'enginy i imaginació que tenen els amics d'en Pitus. Sebastià Sorribas ho explica amb senzillesa i d'una manera tan realista que segur que et semblarà que tu també t'hi trobes, que ets un més de la seva colla.
El zoo d'en Pitus és un cant a l'amistat i a la solidaritat. El valor del sacrifici, la igualtat, la convivència i el respecte es posen de manifest al llarg de tot el llibre. És un exemple perfecte d'empatia amb els lectors, complicitat que Sorribas aconsegueix a través del llenguatge que utilitza, directe, àgil, sense artificis, amb diàlegs constants que donen dinamisme a la història i capten l'atenció del petit lector des del principi de la història. El Zoo d'en Pitus és un relat carregat d'humanitat, una història commovedora i tendra que no us podeu perdre.
Els dibuixos són de la Pilarin Bayés, una dibuixant que es va començar a donar a conèixer a la dècada dels 60 i que s'ha convertit en una de les principals il·lustradores del país. La senzillesa dels seus dibuixos són un encert i ajuden a transmetre aquest realisme, aquesta naturalitat i proximitat que busca l'autor.

A què es deu l'èxit del Zoo d'en Pitus? Aquest vídeo us ho explica una mica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada