dijous, 6 de març de 2014

El Monstre de colors et pregunta: I tu, com et sents avui?Títol: El monstre de colors
Autora i il·lustradora: Anna Llenas
Editorial: Flamboyant
Edat recomanada: a partir de 3 anys
Valoració: 9/10


Aquest que veieu a la imatge de sota és el monstre de colors. Voleu saber què li passa? Doncs que "avui s'ha llevat estrany, confós, atabalat... ben mirat, no sap què li passa"

El monstre d'aquesta història és un monstre especial, no és un monstre terrible ni malvat, tot el contrari, aquest és un monstre molt simpàtic que ens ha robat el cor i que avui té un problema, que la seva amiga detecta només veure'l: "T'has fet un garbuix d'emocions, i totes barrejades no funcionen bé".

El monstre no sap si se sent trist, content, enfadat, si té por o està tranquil i la seva amiga l'ajudarà a posar ordre a les seves emocions. Li explicarà en què consisteixen les diferents emocions i assignarà a cadascuna d'elles un color diferent: el verd representa la calma; el groc, l'alegria; el vermell, la ràbia; el blau, la tristesa; el negre, la por. A partir d'aquí, junts les aniran classificant en diferents pots.

És així com de mica en mica el monstre ho comença a veure tot molt més clar. Ha après a diferenciar les diferentes emocions i a detectar-ne les seves principals característiques. Ara ja sap que "quan estàs alegre rius, saltes, balles, jugues... i vols compartir l'alegria amb els altres", o "quan estàs trist t'arrauleixes, vols estar sol... i no tens ganes de fer res" o "quan estàs enfadat sents que s'ha comès una injustícia i vols descarregar la ràbia en algú altre" o fins i tot "quan tens por et tornes petit i poca cosa... i creus que no podràs fer el que se't demana". Gràcies a les explicacions de la seva amiga el monstre recupera la seva estabilitat emocional i aprèn a gestionar els seus estats d'ànim.

A mi m'agrada molt el final de la història, quan el monstre es posa tot ell de color rosa. Us imagineu que li pot haver passat? Jo crec que ara té un nou sentiment, una nova emoció, qui sap, potser s'ha enamorat?
                                                                 
Aquest és un àlbum il·lustrat ideal per treballar les emocions amb els fills o amb els alumnes a l'aula. La mateixa autora, a la seva pàgina web, dóna idees per fer-ho a partir d'activitats diverses. Feu una ullada a la seva pàgina aquí. No és fàcil parlar de les emocions amb els més petits, però a partir de la lectura d'aquest àlbum segur que trobeu les millors estratègies per fer-ho.

Les il·lustracions estan molt ben aconseguides, com si les hagués fet un infant i això segur que als nens i nenes els crida molt l'atenció. El text és molt breu però explícit i entenedor, suficient. Il·lustracions i text es complementen a la perfecció.

Si aneu aquí podeu veure també un vídeo sobre el conte.


 I tu, amb quin color t'identiques ara mateix? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada