dijous, 27 de març de 2014

Olivia i les princeses


Títol: Olivia i les princeses
Autor i il·lustrador: Ian Falconer
Editorial: Andana Editorial
Edat recomanada: a partir de 4 anys
Valoració: 10

I avui us presentem la porqueta més simpàtica, divertida i esbojarrada de la literatura infantil, la porqueta Olivia. És somiadora, espontània, entranyable, elegant, imaginativa i molt tendra. Té molta personalitat, una energia il·limitada i és molt trapella, amb unes ocurrències que de ben segur us robaran el cor. En fi, l'Olivia és adorable i no podem deixar de fer-ne esment en aquest bloc de recomanacions.
Els textos dels contes protagonitzats per l'Olivia són molt divertits i ens mostren l'original manera que té la porqueta de veure el món i d'interpretar-lo, amb una actitud sovint exagerada i grotesca per encarar-se a qualsevol aspecte de la seva vida quotidiana.
L'estètica dels contes és molt original, les il·lustracions són força minimalistes però molt expressives i Ian Falconer utilitza sobretot tres colors: el blanc, el negre i el vermell (el color preferit de l'Olivia!) per donar-nos a conèixer les mil i una aventures d'aquest personatge tan emblemàtic i que ja ha aconseguit que se'n faci una sèrie de televisió (de la qual l'autor no n'està gaire satisfet) i ha estat traduït a un munt de llengües, fins i tot el llatí.

En català podem trobar 4 llibres de l'Olivia:
- Olivia
- Olivia i la joguina perduda
- Olivia salva el circ
- Olivia i les princeses

I avui us parlarem de l'últim llibre de la col·lecció, "Olivia i les princeses". En aquesta història l'Olivia està cansada que totes les seves amigues vulguin ser princeses, i a més a més, princeses roses. Quina ridiculesa! No entén que totes vulguin ser iguals. Ella no sap què vol ser quan sigui gran, potser infermera o reportera, vés a saber, el que té claríssim és que NO VOL SER PRINCESA! En aquesta aventura l'Olivia té una autèntica crisi d'identitat, té somnis i aspiracions, no vol fer el que totes les seves amigues fan perquè defensa la seva individualitat i personalitat. Finalment, després de donar-hi moltes voltes, l'Olivia veu clar el seu futur. No us revelarem el final perquè és molt sorprenent. Segur que us quedareu bocabadats i us fareu un tip de riure. No podia tenir cap altre desenllaç, l'Olivia és genial.
Els contes de l'Olivia són adients per a nens ben petits perquè l'autor utilitza frases curtes i un vocabulari senzill; les il·lustracions complementen a la perfecció el text i el fan més entenedor. De fet, mirant les il·lustracions podem fer-nos una idea perfecta del que li passa pel cap a la porqueta, gràcies a elles entrem directament dins el món de l'Olivia, la comprenem i acabem adorant-la. No hem de deixar de banda el refinat sentit de l'humor de Ian Falconer; a cada pàgina trobarem un detall o altre que despertarà el somriure a petits i grans. 

A continuació podeu veure algunes il·lustracions de l'Olivia, amb tota la seva esplendor:
aquí podeu veure la pàgina web dedicada a la porqueta, amb informació sobre l'autor, jocs, llibres i tota mena de productes de marxandatge; i fins tot podeu fer-vos fans de l'Olivia!

Esperem que no s'acabin mai els contes de l'Olivia.

VISCA LA PORQUETA OLIVIA!

1 comentari: