dimecres, 24 de febrer de 2016

Duna


Títol: Duna
Autora: Muriel Villanueva
Il·lustracions: Ferran Orta
Editorial: Babulinka Books
Edat recomanada: a partir de 12 anys
Valoració: Excel·lent

Arriba l’estiu i la Duna, una nena de 12 anys, està convençuda que serà l’estiu més avorrit de la seva vida perquè la seva mare ha marxat de vacances i l’ha deixada, a ella i a les seves dues germanes, a casa l’avi, un vellet que sempre està de mal humor i fa coses molt estranyes. I a més a més, el seu mestre li ha demanat que escrigui un dietari i això li fa molta mandra! Però a la Duna aquest estiu li deixarà una marca inesborrable en la seva memòria, serà l’estiu de les primeres vegades: el primer enamorament, la primera regla, el primer petó, i també ajudarà el seu avi a superar el dol per la pèrdua de l’àvia, traspassada fa poc. L’estiu serveix a la Duna per créixer, madurar i aquella nena del principi esdevé una noieta capaç d’estimar sense prejudicis i d’acceptar les diferències dels altres. La Duna evoluciona en tots els sentits però sobretot a nivell emocional i Muriel Villanueva s’endinsa en les intimitats de l’adolescència des de diferents vessants però el que crida més l’atenció és el tractament que fa d’un tema tan poc parlat i debatut entre els adolescents: la transsexualitat. Tema que tracta amb naturalitat, de manera intensa i amb molta cura i es genera així  una forta empatia envers la Duna i en Max, dos personatges a qui el lector acabarà estimant.  

La Duna ho anirà anotant tot en el seu dietari, que li servirà per aclarir els seus sentiments, posar ordre en els seus pensaments, desfogar-se a estones i entendre’s a ella mateixa i a aquelles persones que l’envolten. Escriure la tranquil·litza, l'ajuda a superar els obstacles i a vèncer el dolor que en ocasions implica fer-se gran. 

L’edició del llibre, de Babulinka Books és excel·lent, deliciosa, amb unes il·lustracions de Ferran Orta d’allò més suggerents, delicades i entranyables. Il·lustracions que parlen per si soles i que acompanyen el text a la perfecció. 

Una lectura que hauria de ser obligatòria als instituts perquè presenta una realitat sovint incompresa o desconeguda per a molts adolescents i que pot ajudar a aquests joves a ser més tolerants i a tractar amb normalitat a aquelles persones que per la raó que sigui són o se senten diferents i que tan sovint són maltractats i vexats per la societat.

No us el perdeu, és una petita joia!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada