divendres, 17 de febrer de 2012

Rébecca Dautremer: la il·lustradora que enamora petits i grans

Avui no us parlaré d'un llibre en concret sinó d'una il·lustradora francesa, la Rébecca Dautremer, nascuda a França l'any 1972. Es presenta com a il·lustradora infantil però jo m'atreviria a dir que els seus àlbums agraden més als adults que als infants. Els seus llibres són autèntiques obres d'art que a les prestatgeries destaquen majestuosos per les seves dimensions, edicions ben acurades i pel seu cromatisme, amb un domini del color vermell en totes les seves tonalitats que crida molt l'atenció. Els seus àlbums demanen a crits que el lector s'aturi, els agafi i els contempli embadalit una bona estona.

Rébecca Dautremer és sensibilitat i sensualitat, però també tècnica i ofici; i tot i la importància que dóna al color també és destacable la seva iconografia, una iconografia molt particular que representa un món de fantasia i de somnis amb personatges d'una gran expressivitat, coberts de detalls i gairebé dotats de vida pròpia.

Rébecca aconsegueix amb la seva tècnica crear gairebé sempre un ambient suggerent, misteriós, ple de llum i de color. Acostuma a reinterpretar històries tradicionals, conegudes per tots nosaltres, però ho fa de tal manera que els dóna un toc especial i molt atractiu.

A continuació us en presento alguns exemples:

Nat i el secret de l'EsperançaLa història d'Anik Le Ray és d'allò més bonica. En Nat i la seva família van, com cada estiu, a Kérity, a la costa de Bretanya. Allà hi viu l'àvia Esperança, que acostuma a llegir contes a en Nat. Però aquest estiu en Nat està trist: l'àvia s'ha mort i la seva veu ja no serà allà per descobrir-li el món dels llibres. En les seves últimes voluntats l'àvia ha deixat una nina russa a l'Àngèlica, la germana gran d'en Nat, i a ell la clau d'una habitació, la de la seva biblioteca. El jove Nat no pot imaginar que tots aquells llibres amaguen secrets sorprenents i que els seus personatges de ficció preferits, en Pinotxo, l'Alícia, el Capità Garfi... prendran vida pròpia davant seu i li demanaran que els salvi d'una amenaça que pot ser terrible.

Aquest llibre, a diferència de la majoria d'àlbums que il·lustra la Rébecca, està dominat pels colors marrons i grocs, que proporcionen una gran calidesa i aconsegueixen transmetre a la perfecció les emocions del petit Nat. Les seves làmines són precioses i d'una gran tendresa. Una autèntica delícia.
D'aquesta història fins i tot se n'ha fet una pel·lícula, "Kérity, la maison des contes". Aquí us deixo el tràiler:EnamoratsRébecca Dautremer és l'autora i la il·lustradora d'aquesta història protagonitzada per uns nens que intenten descobrir i entendre què és l'amor.

"Què és estar enamorat?"
És estar hipnotitzat, va dir en Lucas
Salomé va comprendre llavors que estar enamorat és tornar-se una mica boig.
Però en Tomàs va dir que estar enamorat és una cosa del cor,
Enamorats, és estar com en un somni! va dir en Jacob
És com flotar en el cel! va dir en Maurici
I la Salomé va concloure que per estar enamorat s'ha de ser un àngel
"

I així és com els amics de la Salomé i ella mateixa van reflexionant sobre què és estar enamorat i malgrat la seva curta experiència, la veritat és que no van gens desencaminats. En aquest cas les il·lustracions estan dominades per un vermell intens i és que no podria ser de cap altra manera en una història d'amor tan especial com aquesta.

Aquí teniu un vídeo sobre aquest àlbum:
Princeses oblidades o desconegudesAquest àlbum és un manual sobre com convertir-se en una autèntica princesa: els trucs per trobar un príncep, cursos de princesa per correspondència, encantaments... No és un recull de totes les princeses conegudes de la història de la literatura sinó que amb ell qualsevol nena pot sentir-se una princesa per uns instants. Està narrat amb un toc d'humor i segur que us farà somriure en més d'una ocasió.

De fet, tots els seus àlbums són bonics i tenen un encant que els fa molt especials; però reservo una propera entrada al bloc per recomanar-vos-en algun més.

I ja per acabar, en el següent vídeo podeu veure com treballa aquesta il·lustradora:

1 comentari:

  1. el llibre de princeses oblidades o desconegudes és sense cap dubte molt útil pels temps que corren, les nines poden sentir-se identificades amb qualsevol de les princeses del llibre i veure que elles amb les seves característiques també poden ser princeses.

    ResponElimina