divendres, 19 d’abril de 2013

Per Sant Jordi, un llibre i una rosa

Ja tenim el Sant Jordi aquí i per celebrar-ho us volem fer un seguit de propostes de contes que ens agraden molt; a veure si així us donem idees per regalar aquesta diada tan assenyalada i celebrada a casa nostra. No deixeu de regalar un bon llibre per Sant Jordi a les persones que estimeu . Ah, i també una rosa, és clar!L'abella de més
Al rusc s'ha armat un gran rebombori. Cada dia sembla que hi ha menys espai disponible. Una comissió d'abelles creada expressament es posa a estudiar les causes d'aquestes estretors i arriba a la conclusió que falta espai perquè hi ha una abella de més. Les sospites recauen sobre totes les abelles del rusc, però cap hipòtesi sobre com deu ser aquesta abella estranya porta a un resultat concret, així que les abelles reunides en assemblea decideixen acabar la recerca i donar una solució molt més solidària a aquesta falta d'espai.
 El arenque rojo
Siguis on siguis, prop teu sempre hi ha històries. Moltes històries. Tantes com persones. Però, les veiem? A vegades sí. I en això consisteix aquest conte. Al principi, la primera vegada, només veuràs l'arengada vermella. Un pretext per distreure't, un joc, gairebé una broma. Però, en el fons, és la teva mirada. L'arengada ets tu, és qualsevol que miri aquestes pàgines. Vols intentar-ho? Quan l'avi era petit
Quan l'avi era petit, tot era molt diferent. No hi havia tantes cases, la llet venia directament de la vaca i els cavalls estiraven els cotxes. En Pep segueix amb interès les explicacions de l'avi, però les entén a la seva manera.

En la segona entrega d’aquesta entranyable parella d’avi i nét, s’aborda amb humor i sensibilitat la dificultat d’explicar als més petits realitats d’altres temps allunyades del món que coneixen.


Ens ha tocat la loteria!
A la família del primer tercera (escala H) els ha tocat la loteria. Quina sort! Se'ls han acabat els problemes. O no? De sobte descobriran que els diners potser fan o potser no fan la felicitat, però segur que et compliquen molt la vida. Et desafio a no badallar
Els badalls són traïdors. Apareixen quan menys t’ho esperes. Tu fas la teva, estàs construint la torre de peces més alta de la història de l’univers, o disfressant el gat i, de sobte… estires els braços, se’t tanquen els ulls, la boca se t’obre de bat a bat, la llengua se’t cargola i mmm… ummm… ¡uoaaahm!, surt un badall. I abans no te n’adonis, t’envien a l’habitació perquè et posis el pijama! Després del pijama ve un conte. Després del conte ve una cançó de bressol. I després de la cançó vénen els petons i abraçades per desitjar-te bona nit. Ni te n’adonaràs i ja seràs al llit, calentó com un torronet, mentre et preguntes… «Com he arribat fins aquí?»
Així doncs, si no vols anar al llit, segueix aquests consells i NO BADALLIS!

Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore
Morris Lessmore estimava les paraules. Estimava les històries. Estimava els llibres. Però en tota història sempre sorgeix un imprevist. La història que va inspirar el Premi Oscar al millor curtmetratge animat és ara un álbum il·lustrat La gallineta xerrapeta
És hora d'anar a dormir de la gallineta roja i li reclama al seu pare un conte per anar a dormir. Però cada vegada que comença un conte nou, la gallineta xerrapeta l'interromp. Des de Hansel i Gretel fins a La Caputxeta Vermella, la gallineta no es pot estar d'irrompre els contes per salvar els seus personatges. Finalment el pare, cansat de ser interromput, demana a la gallineta que li llegeixi un conte.

La Lola vola i altres històries horripilants
Hi ha situacions que poden acabar malament, i per això els pares i els adults adverteixen contínuament la mainada. En La Lola vola i altres històries horripilants els nens i les nenes es divertiran amb aquestes set situacions quotidianes, familiars, portades a l’extrem en les seves conseqüències, explicades amb versos àgils i il·lustracions gracioses.
La Marta i la xocolata
La Marta és una nena a qui li agrada molt i molt la xocolata. A casa seva la tenen endreçada dalt d’un armari molt alt i no arriba a agafar-la. És per això que decideix muntar un parc de xocolata al jardí de casa seva i així, d’aquesta manera, es comença a imaginar com seria aquest parc i com en gaudiria, però la Marta també arribarà a una conclusió molt sensata: si s’abusa de la xocolata…

 El petit Blau i el petit Groc
Un llibre precursor que s'ha convertit en un clàssic del disseny. Representa la senzillesa i l'harmonia elevades a la categoria d'obra d'art, i també una metàfora sobre l'amistat, la innocència i la tendresa.

 Petons perduts
Si la iaia necessita petons per entendre que l'estimo, si la iaia necessita els petons que no li van fer de petita, si la iaia està trista sense petons... Alguna cosa haurem de fer...

La princesa i la porqueta
A la guarderia reial hi ha hagut una terrible confusió. La princesa Martinel·la ha desaparegut i en el seu lloc hi ha trobat la porqueta Marranel·la. Haurà estat una fada? Perquè tothom sap les coses que sempre passen als llibres. Pot una porqueta convertir-se en una princesa?

Aquest és un conte de fades sense fades i no és un llibre qualsevol.


El dia que la Saïda va arribar
El dia que la Saïda va arribar em va semblar que havia perdut totes les paraules. I per això vaig intentar buscar-les pels racons, cantons, forats, calaixos, descosits... per veure si entre elles i jo li esborràvem les llàgrimes que vessaven de les llargues pestanyes i del silenci espès.
El dia que la Saïda va arribar el pare em va explicar que, segurament, la meva amiga no havia perdut les paraules, sinó que potser no les havia volgut treure perquè eren diferents de les d'aquí.
—Al Marroc —va dir— a tu tampoc et servirien les teves.
De manera que em vaig assabentar que al país de la Saïda es parlava un idioma diferent del nostre: l'àrab.

El secret d'en Lluís
En un món de porquets... Lluís, el jove lop, acaba d'arribar a un col·legi per a porquets. Tots l'observen: fa por, sembla dolent, segur que fa pudor... murmuren. En Lluís està sol i sembla trist. Com aconseguirà fer-se un lloc en aquest món de porquets?
Somiacontes
Hi ha nits que, quan ens fiquem al llit, el son no arriba: tenim por de la foscor, dels malsons, i volem sortir corrents cap a l'habitació dels nostres pares. I molts matins ens costa moltíssim obrir els ulls. Estem esgotats! Segur que a tu també t'ha passat alguna vegada! Això és perquè no has après a cridar el senyor Son... Deixa que aquest t'acotxi amb les seves ales i et descobreixi les coses meravelloses que tenen lloc a la nit: veuràs com els pastissers del cel elaboren el seu exquisit pastís de Lluna, podràs visitar una autèntica fàbrica d'estrelles, perseguir ombres entremaliades, i aprendre a caçar els somnis més bonics del món! Vols fer venir el senyor Son? Doncs tanca els ulls, no pensis en res i gaudeix de com pot arribar a ser de bonica la nit.
Tinc pipí
Aquest llibre aborda sense embuts i amb naturalitat on i com pixar, una funció orgànica que les nenes i els nens fan de diferent manera. Des dels bolquers a la tassa del vàter, passant per l’orinal i els consells d’higiene útils per a la vida quotidiana.
Tres gallines i un paó
La granja és un lloc tranquil on tothom té la seva feina i ningú es queixa... fins que arriba un infeliç paó que ho capgira tot.
Gràcies al paó s'aturen nous clients a la granja i el negoci va prosperant. Però a les gallines no els agrada que el nouvingut rebi tota l'atenció mentre elles romanen al galliner fent tota la feina dura. El vell gos savi, en veure apropar els problemes, proposa realitzar un intercanvi de treball.
El que segueix és la divertida història de tres gallines que intenten guarnir-se per aturar el trànsit i un paó molt angoixat que no sap com pondre un ou.
Aquest divertit conte ens revela que quan un enveja la feina de l'altre i decideix intercanviar rols, de vegades descobreix com n'és de difícil aquest treball, tot que d'entrada no ho semblava.
FELIÇ SANT JORDI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada