dijous, 26 de setembre de 2013

ComençarTítol: Començar
Autora: Paula Carballeira
Il·lustradora: Sonja Danowski
Editorial: Kalandraka
Valoració: 8/10
Edat recomanada: a partir de 5 anys

"Fa un temps esclatà una guerra.
Quan acabà la guerra havíem perdut la casa.
“No passa res, tenim el cotxe”, digué la mare.
Ens instal·làrem al cotxe.
 Des d’aleshores, viure era només viatjar"

Així comença aquest àlbum il·lustrat de Paula Carballeira i il·lustrat per Sonja Danowski. Parla de les conseqüències d'una guerra i la tragèdia que això implica. L'horror, la misèria, els efectes devastadors queden perfectament descrits en aquest conte (en gran part gràcies a les il·lustracions) i contrasten amb la fortalesa, la tendresa i l'esperança que intenten transmetre els personatges que omplen les seves pàgines. Després d'una guerra la vida continua i els infants, malgrat veure arrabassada la seva infantesa d'una manera tan violenta, han de continuar endavant i refer les seves vides, amb esperança i optimisme. Han de superar la por, la fam i intentar ser feliços de nou. La família que protagonitza aquesta història ho ha perdut tot però de mica en mica comencen a sortir del pou i "un dia, algú es posa a jugar. Un altre dia, una nena que ningú no coneixia començà a riure. De seguida hi hagué moltes més rialles" i així és com aconsegueixen la força necessària per tirar endavant perquè s'adonen que tenen el més important: la vida. I a més a més són afortunats perquè estan junts, units. És un relat poètic explicat per un nen, una història real, un cant a la vida. És un llibre ideal per explicar i compartir, reflexionar i gaudir, mirar i somiar. Molt intens.
Les il·lustracions són hiperrealistes i contenen una forta càrrega emotiva. A través de la mirada dels personatges podem veure la crueltat de la guerra. Cares tristes, de patiment, mirades buides al principi de la història i somriures d'esperança, d'alegria al final, quan tot torna a començar. Il·lustracions molt detallades que ens transporten fins al bell mig de la guerra, de la catàstrofe.  Un àlbum il·lustrat realment bonic per dedicar-hi una estoneta i intentar captar les emocions i sentiments dels diferents personatges que passegen per la història.

  

1 comentari:

  1. Ja tinc un altre llibre per la col·lecció, m'encanten les ilLustracions i el text encara que intens el sol fet de ser explicat per un nen segur que és preciós.

    ResponElimina