dimarts, 12 de febrer de 2013

El llibre que se sentia solTítol: El llibre que se sentia sol
Autora: Kate Bernheimer
Il·lustrador: Chris Sheban
Editorial: Joventut
Valoració: 9/10
Edat recomanada: a partir de 6 anys


Resum: El llibre se sentia feliç quan el llegien, i tot sovint algun nen se l’enduia a casa. Però el llibre es va anar envellint i ja gairebé mai ningú l’agafava del prestatge de la biblioteca. Fins que un dia, una nena va trobar el llibre solitari i va començar a llegir aquelles pàgines desgastades...

Aquest és un llibre que només arribar a la biblioetca ja ens ha robat el cor. És un petit homenatge a la literatura clàssica infantil. Ens explica el cicle vital d'un llibre des que l'instal·lem al lloc de les novetats, on molts nens i nenes s'hi apropen per fullejar-lo i emportar-se'l en préstec a casa durant uns dies, fins que es converteix en un llibre més, al bell mig de la multitud de contes que ocupen les prestatgeries de la biblioteca, on de mica en mica va envellint i es va deteriorant i cada vegada són menys els lectors que senten curiositat per llegir-lo o tan sols fullejar-lo; per això arriba el dia que el llibre és traslladat al magatzem, on l'interès per ell és pràcticament nul i finalment acaba en una fira d'intercanvi, on té l'oportunitat de recuperar una vella i bonica amistat. Mentre el llegeixen i el toquen el llibre se sent estimat. És feliç. Però amb el temps la solitud es va apoderant d'ell, i també la tristesa. Aconseguirà ser feliç altra vegada el nostre estimat llibre? l'ajudarà a sortir del pou l'Alícia?

A més a més és un llibre perfecte per explicar als nens i nenes el funcionament d'una biblioteca, perquè dóna a conèixer de manera molt amena i simple conceptes bibliotecaris bàsics com poden ser el préstec, el retorn o els materials obsolets; ensenya a tenir cura del material bibliotecari i respecte per la lectura i permet als petits lectors endinsar-se en els diferents espais de la biblioteca. Les il·lustracions són fantàstiques, d'un famós il·lustrador guanyador de molts premis, Chris Sheban. Chris Sheban combina l'aquarel·la, el grafit i els llapis de colors i les seves il·lustracions semblen autèntiques pintures de colors càlids i una gran expressivitat, amb molts matisos que donen un to intimista i molt realista a les diferents escenes. Una de les millors il·lustracions és aquesta on veiem l'Alícia, abraçada al seu estimat llibre, després d'haver-lo recuperat quan ja el donava per perdut. L'expressió de la seva cara, les gotes de pluja que semblen talment llàgrimes, i la manera de prémer el llibre contra el seu cos, recullen l'autèntic esperit de la història.


Qui no ha tingut mai un llibre per qui sent alguna cosa especial? L'Alícia ja l'ha trobat i no el deixarà escapar tan fàcilment... Potser no és un bestseller, potser no és l'última novetat, però per ella és únic i el més especial.

I a continuació podeu veure algunes il·lustracions més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada