dimarts, 19 de febrer de 2013

Rosa CaramelTítol: Rosa Caramel
Autor: Adela Turí
Il·lustradora: Nella Bosnia
Editorial: Kalandraka
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Valoració: 8/10


Rosa Caramel va ser editat per primera vegada l'any 1974 a Itàlia i ha estat reeditat a casa nostra el 2012 per Kalandraka. Narra la història d'un grup d'elefants i elefantes, ben diferenciats uns dels altres. Realitzen activitats diferents, mengen coses diferents i el color de la seva pell tampoc és el mateix. Les elefantes tenen els ulls grans i brillants, la pell fina i de color rosa, només mengen peònies i anemones, vesteixen amb sabates de color rosa i viuen recloses en un tancat; els elefants, per contra, són de color gris, mengen herba verda, es rebolquen pel fang i corren lliurament per la sabana.
Un dia, però, neix una elefanta diferent a la resta, la Guillermina; per molt que menja peònies i anemones no es torna de color rosa com la resta. Els seus pares perden totes les esperances de convertir-la en una elefanteta rosa i bonica i decideixen deixar estar la Guillermina. Aquesta surt del tancat, es desfà de la roba i els complements de color rosa i  comença a xipollejar a la bassa de fang. No pot ser més feliç. Totes les elefantetes comencen a tenir-li enveja i un bon dia, una rere l'altra decideixen sortir del clos per no tornar-hi mai més. Les dutxes fresques, la fruita dolça, la migdiada a l'ombra dels arbres... tot és massa plaent per abandonar-ho i tornar a l'avorrida  vida reclosa d'abans. I és per això que "d'aleshores ençà, és molt difícil distingir els elefants de les elefantes".

La Guillermina vol ser lliure, igual que els seus companys que mai han hagut d'estar tancats al clos i es converteix en un model a seguir per a les seves companyes. És una bona història per analitzar els estereotips sexistes i per demostrar que tots, independentment del sexe, som iguals i tenim les mateixes oportunitats en qualsevol aspecte de la vida. Cal combatre la discriminació de gènere i inculcar als més petits el valor d'igualtat que es desprèn de la lectura d'aquest conte. Fa 40 anys un conte així havia d'existir i avui, en ple segle XXI, el tema encara és de plena actualitat i continua essent necessari.
Les il·lustracions de Nella Bosnia són grans dimensions i de colors molt vius, el text és senzill i amè; i tot plegat fa que sigui un àlbum il·lustrat molt adequat per a nens i nenes de cicle inicial.


Si aneu aquí podeu llegir el conte
I si visiteu aquest enllaç el podeu escoltar (en castellà)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada