dimecres, 13 de novembre de 2013

El gat vermell i el gat blau


Títol: El gat vermell, el gat blau
Autor i il·lustrador: Jenni Desmond
Editorial: Lata de Sal
Edat recomanada: a partir de 5 anys
Valoració: 9/10

Els protagonistes d'aquest conte ja us els podeu imaginar, sí, són aquests dos gats, un de color vermell i l'altre de color blau. Cada vegada que es veuen es barallen perquè estan gelosos un de l'altre. El gat vermell voldria ser tan intel·ligent com el gat blau i el gat blau voldria ser tan àgil i ràpid com el gat vermell. En un primer moment intentaran de maneres molt curioses i inversemblants canviar el seu color per esdevenir ser com l'altre,  però aviat s'adonaran que això és impossible i que cadascú ha d'estar content amb les qualitats que té. Tots tenim les nostres virtuts i defectes i ens hem d'acceptar tal i com som. A més a més s'adonen que si són amics i s'ajuden les coses els sortiran molt millor. És un conte molt original sobre l'amistat, la felicitat, l'autoestima i l'ajuda mútua, una història que ensenya a estimar-se a un mateix i a ser feliços amb el que tenim, sense envejar els altres ni voler ser com ells. Els gats aprenen que a través de l'amistat que els uneix poden superar tot els entrebancs i amb l'ajuda de l'altre vèncer les petites mancances que un pot tenir. Els gats s'adonen que el color no fa la felicitat i que és absurd i rídicul intentar canviar el seu aspecte. També reconeixen que és molt cansat, avorrit i difícil intentar ser el que un no és, per això cap al final del conte els gats diuen:

"Em sembla que m'estimo més ser com jo, va reconèixer el gat vermell. 
I jo no arribo a córrer tan de pressa com tu, va dir l'altre, però com a gat blau sóc el millor.
No havien deixat de ser el Gat Blau i el Gat Vermell, però una cosa sí que havia canviat, el Gat Vermell i el Gat Blau havien esdevingut amics! Feien un munt de coses àgils, ràpides i intel·ligents... tots dos junts!"

I l'última pàgina del llibre sorprèn, quan apareix un nou gat a la història, el de color groc, i els nostres amics quan veuen que el nou gatet canta com els àngels, es pregunten:
"Vols dir que no hauríem de ser grocs?"
I és que els humans no som els únics que tot sovint ens equivoquem i ensopeguem dues vegades amb la mateixa pedra... els gats també!

Les il·lustracions de Jenni Desmond són molt divertides. És el seu primer àlbum il·lustrat i ja ha guanyat el premi  "The Cambridgeshire Children’s Picture Book Award 2013" al Regne Unit.  Desmond juga amb els dos colors dels protagonistes i construieix aquestes il·lustracions tan dinàmiques, expressives i que sembla que tinguin vida pròpia i que en qualsevol moment els gats hagin d'abandonar les pàgines del llibre per entrar dins el menjador de casa... No patiu, només ho sembla! 
A més a més, l'autora ens proposa un joc que consisteix en buscar 56 ratolins que s'han amagat entre les pàgines d'aquest llibre. No és gens fàcil trobar-los tots... Jo encara continuo buscant!

Ben aviat podreu trobar aquest àlbum il·lustrat a la biblioteca. No us deixeu perdre aquesta fantàstica història que pertany a la col·lecció "Gats" de l'editorial Lata de Sal. Val molt la pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada