dilluns, 12 de novembre de 2012

L'amor i els contes infantils

Què és l'amor? Per a cadascú una cosa diferent però tots coincidim a dir que és meravellós! L'amor ens uneix, ens fa sentir bé, feliços; ens fa ser generosos i ens fa treure el millor que portem dins. Hi ha molts contes infantils que tracten el tema de l'amor i ho fan des de diferents punts de vista: l'avi  profundament enamorat de la dona que l'ha acompanyat a la vida i amb qui ha compartit les petites coses del dia a dia al llarg de tants anys; el nét o néta que sent un amor profund pel seu avi o àvia, en un moment delicat de la seva vida; l'amor que es pot sentir cap a un amic o amiga, amb qui un comparteix jocs i confidències; l'amor als pares i germans, tan importants a la vida! i finalment aquells que parlen del primer amor, de parelles que s'enamoren i comencen a caminar plegats, veritables històries d'amor, la majoria carregades de grans dosis de dolçor i tendresa. En fi, n'hi ha per a tots els gustos. Sovint també els protagonistes d'aquestes històries són animals i no per això deixen de ser menys entranyables. A continuació us en citem una petita mostra:

Contes protagonitzats per animals:

"No et vull veure mai més!"


L'anegueta i el cabrit s'han enfadat a l'escola però després d'estar emmurriats una bona estona s'adonen que no poden estar un sense l'altre, que sols s'avorreixen, i decideixen reconciliar-se. S'estimen massa per deixar de banda la seva amistat.

"Lola"

 Totes les gallines estan enamorades del gall, totes menys la Lola. La Lola és la gallina més maca de tot el galliner. La Lola també està enamorada, però... l'amor de la Lola és sorprenent!Contes que tenen els avis com a protagonistes.
Avis, que malgrat el pas del temps, s'estimen com el primer dia. Potser de manera diferent al que va ser aleshores però no per això menys intensa. Tendresa, amor i sentit de l'humor és el que trobem a "Avis". En podeu trobar més informació aquí
Continuant amb els avis, contes que expliquen l'amor que senten els néts i nétes cap a ells, sobretot quan aquests esdevenen més vulnerables per culpa de l'edat i les malalties. Tres exemples:
Contes que tracten el tema de l'amor d'una manera molt divertida, com és el cas de "Una núvia graciosa, vistosa, preciosa" o "Què és l'amor?", tots dos il·lustrats per Anna Laura Cantone.En el primer, la núvia només està capficada per tenir el millor vestit que s'hagi vist mai en un casament i el va omplint de detalls i més detalls fins a perdre totalment els papers. Quan arriba el dia assenyalat, el vestit és tan estrafolari que el nuvi s'espanta i fuig. Sort que tot seguit la núvia s'adona de l'escassa importància que té la imatge exterior, i del valor dels sentiments i l'afecte per sobre de tot. Per això, persegueix el nuvi per recuperar-lo.
I el segon, "Què és l'amor?" és una delícia de conte. Això és el que es pregunta l'Emma i com que no en coneix la resposta, la planteja a la seva mare, al pare, a l'àvia i l'avi i així obté quatre respostes ben diferents i sorprenents. Cadascú veu i sent l'amor d'una manera diferent, i en ocasions, molt original!


I ara és el torn dels joves enamorats. D'aquests n'hi ha un munt:


"Els amants papallona" - Una llegenda oriental sobre la lluita contra el destí d'uns joves enamorats que ens recorda la història de Romeu i Julieta. Nakoto es veu obligada a casar-se amb un home a qui no estima; ella està enamorada d'en Kamo, un noiet a qui ha conegut a Kyoto. La lluita dels dos amants per estimar-se per sobre de tot està narrada amb una gran sensibilitat i portada fins a les últimes conseqüències. Un desenllaç tràgic que demostra que no sempre les històries tenen un final feliç.


"La gran fàbrica de les paraules" - Història d'un primer amor que trobareu comentat aquí"Enamorats"I bé, acabem amb un darrer exemple, que ja havíem comentat al bloc, titulat "El secret d'estimar". És una història molt tendra, en la qual els seus protagonistes aprenen a compartir, respectar i sobretot estimar. Un llibre sense text, però amb unes il·lustracions molt ben cuidades i que parlen per si soles. Commourà a tothom que el tingui a les seves mans.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada